Amire érdemes odafigyelni fugázó választásakor.

A fuga kialakítása sokféle lehet: vékony, széles, süllyesztett, világos vagy sötét, a lappal harmonizáló vagy attól elütő. A hidegburkolatok esztétikáját nagymértékben befolyásolja a fugák kialakítása. Ezért fontos, hogy a fuga kiválasztása során körültekintőek legyünk.

A fuga kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy 

– beltérben vagy kültérben 

– milyen típusú burkolatot fugázunk,

– mekkora fugaszélességet szeretnénk

– lesz-e padlófűtés

– esetleg lesz-e rendszeres vegyszerterhelés

Egy kis segítség a színválasztáshoz: 

 • Jó ha tudjuk, a világos színek tágítják a teret, könnyedek, barátságosak. 
 • A mély színek erőteljesek. 
 • A meleg színek meghittséget sugároznak. 

Figyelem! Vásárlás előtt mindig nézze meg a termékből készült mintafelületet. A szóróanyagokon és a fuga színkártyán levő színekhez képest, a nyomdai előállítás miatt színeltérés lehetséges a valósághoz képest. Keresse a Murexin fugázó boxokat az építőanyag kereskedésekben.

 • Az egymás mellé kerülő fugaanyagok azonos gyártási számúak legyenek

Tippek, tanácsok fugázáskor

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő fugaanyagot, még nem oldottunk meg mindent. 

 1. Fugázás előtt a burkolat alatti csemperagasztó réteg kiszáradását – 24/48 óra – ki kell várni.  A fenti értékek tapasztalati értékek, amelyeket az építéshelyi körülmények, a ragasztó és lap szívóképessége erősen befolyásolhatja.
 2. Felújítás során a csempék közül a ragasztómaradványokat ki kell kaparni.
 3. Alaposan portalanítani kell a felületet.
 4. Elő kell készíteni a megfelelő szerszámokat:

Fúrógép keverőszárral, mérőedény, megfelelő méretű keverő edény, fugázó lehúzó, fugázó szivacs, kőműves kanál, spakli, óra, tiszta, hideg víz a fuga bekeveréséhez.

 1. Keverés: Az adott fugamennyiséghez szükséges kimért vízzel homogén, csomómentes masszát kell keverni.
 2. Ha szükséges, az előírt pihentetési idő betartása után újra átkeverni az egészet a géppel. Használat előtt feltétlenül olvassa el a termék műszaki ismertetőjét.
 3. A fugaanyagot kemény fugázó gumival a fugairányra átlósan dolgozzuk be a fugába, a teljes keresztmetszetet hézagmentesen töltsük ki.
 4. 5-15 perc száradási idő- lásd műszaki adatlap-után tiszta vízzel mossuk le a felületet. A fugakép kialakításakor, lehúzáskor ne használjunk sok vizet.
 5. Az esetlegesen maradt cementfilmet kevés tiszta vízzel mossuk le.
 6. Meg kell várni a fugaanyag kikötését, a használatbavételi idő betartásával, min. 24 órán át védeni kell a mechanikai terheléstől a felületet. 
 7. Fugázáshoz minden esetben válasszon szilikont is, két különböző alapanyag találkozásánál (pl. fal és ajtótok), és merőleges falcsatlakozásoknál csak szilikon használjon!
 8. A padlófűtés beindítása a fugázás után 1 hét elteltével kezdődhet, fokozatosan, napi 5oC-kal emelve a keringető víz hőmérsékletét.
 9. A felület vegyszeres takarítását leghamarabb a fuga elkészülte után 1 héttel lehet elvégezni.
 10. Használja a tisztításhoz a MUREXIN ápoló és tisztítószereket!